Motgång födde framgång

Möt Västanhede Trafik

Det är tidigt 90-tal och Sverige är i ekonomisk kris. Fastighetsbranschen är i chock, kronan släpps fri och räntan höjs till fantasinivåer. Medan finansbolag och banker faller i storstäderna försöker ett litet bussbolag i Dalarna hålla sig på benen. I den här kulissen börjar framgångssagan om en sann entreprenör.

En ovärderlig erfarenhet
För att förstå resan som Västanhede Trafik och entreprenören Tomas Ramsell har gjort måste vi vrida tillbaka tiden till 50-talet. Farfadern kör lastbil, men ju längre tid han tillbringar bakom ratten, desto mer tröttnar han på jobbet. En granne kör taxi och har liknande känslor om sin vardag. De bestämmer sig för att byta rakt av. Lastbil blir taxi. Gods blir människor.

Med tiden lämnas ansvaret över till Tomas föräldrar och i början 90-talet står Tomas inför ett viktigt vägskäl; att bli den tredje generationen i familjeföretaget eller hitta ett vanligt jobb. När Tomas är runt tjugo år gammal tar han beslutet att gå in i företaget för att hjälpa sin pappa. Med ett veckogammalt busskörkort ger han sig in i buss- och taxibranschen i värsta tänkbara uppförsbacke.

Tomas Ramsell: Värre läge än i början på nittiotalet kan jag inte tänka mig. Det var jobbigt med många sömnlösa nätter och telefonsamtal sent in på kvällarna. Dessutom var man ung och blåögd utan någon som helst erfarenhet från branschen. Men trots det gav farsan mig fria tyglar. Jag blev ansiktet utåt för bolaget, tog hand om ekonomin och fick planera vår framtid. Farsan fann sig i det fullt ut och fokuserade på fordonen istället. Idag ser jag det som en ovärderlig erfarenhet i mitt liv.

En renodlad entreprenör
Där och då föddes en entreprenör, en risktagare och en visionär. Västanhede Trafik växte sig starkare, nya bolag förvärvades och verksamheten breddades. Man blev också en del av samverkansbolaget Sambus. Idag är verksamheten fördelad på Västanhede Trafik, resebolaget Travel Arena och eventbolaget Nordic Stage. Sammanlagt sysselsätter man ca 200 personer på flera orter. Man bedriver alla typer av trafik och har egen produktion av resor samt events.

Tomas Ramsell: Med bakgrund från vår tuffa historia har det alltid varit viktigt för mig att stå på flera ben. Man ska inte lägga alla ägg i samma korg. Genom samverkan istället för motverkan har konkurrerande bolag kunnat stötta varandra i vått och torrt. På det sättet har varje enskild aktör blivit starkare. Jag ser ingen gräns för hur långt vi kan gå. Ger du mig en utmaning så tar jag den direkt. Så är det att vara entreprenör ut i fingerspetsarna!

FAKTA VÄSTANHEDE TRAFIK

  • HUVUDKONTOR: Avesta
  • ÄGARE OCH VD: Tomas Ramsell
  • GRUNDAT: 1957
  • ANSTÄLLDA: ca 200 stycken (buss/resor/event)
  • ANTAL FORDON: 135 (50 bussar från Mercedes-Benz)
  • ÖVRIGT: 15 nya Integro i avtal med Dalatrafik
Till sidans topp